Crvena somot torta

Crvena somot torta
Kora

200 g cvekle
250 g brašna
450 g šećera
230 g margarina sa vanilom
4 jaja
2,5 dl mleka
1 dl soka od pomorandže
3 kašike sirćeta
3 kašike kakaa
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kesica rum šećera

Fil

220 g krem sira
50 g margarina sa aromom vanile
250 g šećera u prahu
2 kašike mleka

Dekoracija

150 g čokolade za kuvanje
½ dl slatke pavlake

Način pripreme

1. Cveklu dobro oprati i uviti u aluminijumsku foliju. Peći je u rerni na 200 stepeni. Ostaviti da se ohladi, pa je oljuštiti.

2. U posudi za mešanje pomešati brašno, kakao, so i prašak za pecivo.

3. U blenderu dobro promešati mleko, pečenu cveklu, sok od pomorandže i sirće.

4. U trećoj činiji mikserom dobro promešati margarin, šećer i vanilin šećer. Nakon toga dodavati jedno po jedno jaje, ali tako da se prethodno jaje dobro umeša u smesu. Nakon toga uz stalno mešanje dodati trećinu „vlažne“ smese, pa zatim trećinu suve. Ponavlajati proces dok se ne dobije kompaktna smesa za kolač.

5. Izliti u standardni pleh iz rerne, obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni, 10 do 15 minuta. Čačkalicom proveriti da li je testo gotovo. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru 30 minuta.

6. Modlom napraviti 2 kore, a od ostatka sklopiti treću koja se stavlja u sredinu.

7. Fil: U posudu za mešanje staviti margarin i krem sir i mešati mikserom dok se ne dobije kompaktna masa. Uz stalno mešanje dodavati po malo šećera u prahu i mešati dok se ne dobije kompaktan krem. Ako je smesa previše gusta dodati malo mleka.

8. Torta se formira tako što se cela kora stavi kao osnova, zatim sloj fila, nakon toga kora sastavljena iz delova, pa fil i na kraju cela kora koja se premazuje filom kao i stranice torte.

9. U manjoj šerpi otopiti čokoladu u slatkoj pavlaci da se dobije kompaktna masa. Ostaviti da se ohladi i time dekorisati tortu.

image_pdfPDFimage_printŠtampa