Crveni pasulj u začinjenom sosu – Rajma Chawal
1 kg crvenog pasulja
½ kašičice kuhinjske soli
voda za kuvanje
Sos za pasulj
400 ml paradajz pelata
1 glavica crnog luka
1 komad svežeg đumbira
3 čena belog luka
2 kašike suncokretovog ulja
2 kašike vode
2 lovorova lista
1 kašičica mlevenog kumina
¼ kašičice čilija sa morskom soli
1 kašičica masale
1 kašičica semenki piskavice
30 g margarina
Prilog
500 g pirinča
Dekoracija
svež peršun
Način pripreme
Pasulj potopiti u vodu, da odstoji preko noći. Pasulj procediti, pa staviti u šerpu za kuvanje, dodati mu vodu i so. Kada je pasulj skuvan, upaliti drugu ringlu i spremati sos za pasulj.
U tiganj sipati ulje i kratko propržiti lovorov list. Dodati sitno seckan crni luk. Smanjiti vatru i ostaviti da se lagano dinsta. U blenderu usitniti beli luk i đumbir sa vodom. Dinstanom luku dodati mešavinu belog luka, đumbira i vode. Pojačati ringlu i dodati paradajz pelat. Kuvati uz povremeno mešanje oko 8 minuta, dok se sos ne zgusne. Kada se sos zgusne, dodati začine.
Pasulj i vodu u kojoj se kuvao dodati u sos vodeći računa o gustini. Prvo kuvati na tihoj vatri 15 minuta, a potom pojačati vatru i kuvati oko 10 minuta do željene gustine. Po potrebi ispasirati deo pasulja, zbog postizanja veće gustine. Na kraju dodati margarin i ostatak masale. Skuvati pirinač kao prilog jelu. Dekorisati jelo sa seckanim peršunovim lišćem.
Mlečni štapići – Barfi
125 ml mleka
120 g šećera u prahu
200 g margarina s maslacem
2 čaše mleka u prahu
12 g šafrana
¼ kašičice mlevenog kardamoma
1 kašika suncokretovog ulja za podmazivanje
Dekoracija
mango
miks suvog voća
Način pripreme
Šafran razmutiti u mleku.
U šerpi rastopi maslac, zatim dodati mleko sa šafranom, šećer i mleko u prahu. Neprestano zagrevajući, energično mešati nekoliko minuta dok se masa ne zgusne. Ako je potrebno poslužiti se mikserom. Dodati kardamom i ponovo sve dobro promešati. Kalup podmazati uljem. Izliti pripremljeni krem u kalupe. Prstima poravnati kako bi se dobio ujednačen oblik.
Odložiti u frižider na nekoliko sati, dok se ne stegne.
Dekorisati kriškama manga i miksom suvog voća.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.