Šargarepa je povrće dobro poznato svakoj domaćici, a o njenim lekovitim svojstvima priča se generacijama. U našim krajevima nije bilo deteta koje majke nisu terale da jedu šargarepu kako bi sačuvali vid, a dugačak spisak nutritivnih vrednosti naučnici dopunjavaju iz godine u godinu.
Neki istorijski spisi ukazuju na to da ova korenasta biljka najverovatnije vodi poreklo iz središnje Azije. U balkanskoj kuhinji poznata je još od antičkih vremena, a koristi se i u slatkim i slanim jelima. Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi desete sezone Gastronomada, priprema za gledaoce šargarepu sa leblebijom, nanom, pistaćima i fetom, a za ljubitelje poslastica vanilice sa šargarepom i belom čokoladom, kao i slatko.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 19. oktobra, u 12:25, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.