Cvekla potiče sa Mediterana, a prvi zapisi o njenim lekovitim i kulinarskim svojstvima potiču još iz mesopotamskih izvora. Stari Rimljani prvi su je kultivisali, a znali su i za blagorodan uticaj lišća cvekle. Od davnina se smatralo da zbog jarko crvene boje i visokog sadržaja gvožđa, vitamina B12 i joda pročišćava krv, usporava starenje i popravlja krvnu sliku. Napoleon je čak otvario i institut za izučavanje cvekle, jer se još od antičkog doba veruje da ubrzava zarastanje rana.
Cvekla se koristi u kuhinjama većine evropskih i azijskih naroda. Od nje se prave okrepljujuće salate, sokovi, ukusne čorbe i variva. Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, naučiće nas kako da napravimo Julijinu salatu i namaz od cvekle i sitnog sira.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 12. aprila, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.