Jabuke su kao namirnica veoma zahvalne, jer se mogu koristiti i za slana i slatka jela. Prvi pisani trag o piti od jabuka nastao je u Engleskoj. Vremenski uslovi na ostrvu bili su idealni za ovo ukusno voće, pa samim tim kolač od jabuke čini jedno od tradicionalnih jela te zemlje. Osnovni sastojci za ovaj kolač su brašno, jaja, tamni šećer, suvo grožđe i orasi. U jesenjim danima obično se služi uz čaj i preliven sa toplim karamel kremom, a leti sa sladoledom od vanile. Jelo je poznato širom sveta, a danas skoro svaka zemlja ima svoju verziju. Naš gastronomad Nikola Vučković sprema nam dorsetsku verziju ove poslastice. Prijatno gledanje!
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.