Za 4 osobe
razno voće
sok od ½ limuna
30 g badema
30 g čokolade
ulje za prženje
med i šećer po želji
Testo
200 g brašna
2 kašike šećera u prahu
2 žumanca
2 belanca
1 dl mleka
1 dl vode
prstohvat soli
Način pripreme
1. Iseći voće na sitnije komade. Poprskati ga limunovim sokom da ne bi oksidiralo, tj. potamnelo. U jabuke zabosti bademe, a u banane čokoladu.
2. U posudi za mešenje pomešati brašno, šećer, žumanca, mleko i vodu. Žicom za mućenje dobro i energično sve promešati.
3. Umutiti čvrst sneg od belanaca i soli, pa ga laganim pokretima umešati u pripremljeno testo.
4. U dubokom tiganju ili manjoj šerpi zagrejati ulje na srednje jakoj vatri. Umakati komade voća u testo i pržiti u ulju dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Voditi računa da se ne stavlja previše komada odjednom kako se ne bi zalepili. Najbolje je pržiti voće u više navrata. Fritule izvaditi na papirni ubrus da se ocede od suvišne masnoće.
5. Servirati toplo, po želji posuto šećerom ili medom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.