Za 2 osobe
2 goveđa repa
1 suva paprika
1 glavica crnog luka
½ glavice celera
1 paštrnak
1 peršun koren
2 šargarepe
3 čena belog luka
2 kašike kukuruznog brašna
5 krompira srednje veličine
voda za nalivanje
3 lovorova lista
½ kašičice aleve paprike
1 kašičica soli
biber u zrnu
½ dl ulja
Sos
1 dl pavlake za kuvanje
50 g rena
Prilog
400 g smrznute carske mešavine
Način pripreme
1. Isečene goveđe repove oprati pod mlazom hladne vode. Ubaciti ih u lonac.
2. Očistiti peršun, celer, paštrnak, šargarepu i crni luk. Svo povrće iseći na krupnije komade.
3. U lonac sa repovima dodati seckano povrće, zatim lovorov list, beli luk, so, biber i suvu papriku. Lonac naliti hladnom vodom da prekrije repove i povrće, pokopiti i kuvati.
4. Kada voda provri smanjiti temperaturu šporeta i kuvati dok meso ne počne da se odvaja od kostiju repa (3-4 sata).
5. Uključiti rernu na 180 stepeni. Iseći krompir na kriške i staviti ga u odgovarajući pleh, sipati ulje i posuti sa kukuruznim brašnom i izmešati. Preko krompira staviti kuvane repove i povrće koje se kuvalo sa repovima, posuti alevom paprikom, pa naliti supom od repova da ogrezne. Ubaciti u rernu na 20 minuta.
6. Servirati toplo, garnirano sa kuvanim carskim povrćem. Uz repove servirati sos od naribanog rena i pavlake za kuvanje, koja daje blag ukus renu.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.