Grejpfrut se smatra jednim od najzdravijih plodova iz porodice suptropskih citrusa. Prepoznatljiv je po kiselo-gorkom ukusu, a nastao je ukrštanjem limuna i pomorandže. Postoji više vrsta grejpfruta, a najpoznatije su one sa crvenom, roze i belom pulpom. Zbog sadržaja limunske kiseline idealan je za dijete za mršavljenje, a efkasan je i za mnoge druge zdravstvene probleme. Međutim, treba ga konzumirati sa oprezom, jer u interakciji s nekim lekovima može da ometa rad jetre ili pojača delovanje medikamenta.
U kulinarstvu se često dodaje mesu ili salatama, a od pulpe se u Aziji pravi koncentrovani sok koji se dodaje supama. Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, pripremiće nam dva nova recepta sa ovim čudesnim voćem – osvežavajuću piletinu sa grejpom i ledeni jogurt od vanile sa medenim ružičastim grejpom.
Gastronomad, nova epizoda u ponedeljak, 30. avgusta, u 12:20, na RTS 1
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.