Za 4 osoba
Hleb
300 g pšeničnog brašna
100 g kukuruznog brašna
100 g heljdinog brašna
½ kašičice soli
1 kašičica sode bikarbone
70 g kajmaka
3 dl vode
100 g spanaća
1 čen belog luka
10 ml ulja
Gurabije
550 g brašna
2 jaja
1 kesica praška za pecivo
1 dl ulja
1 kašičica sode bikarbone
200 g šećera
1,5 dl kiselog mleka
100 g meda
Način pripreme
1. Spanać prodinstati na malo ulja i dodati sitno naseckan beli luk, ostaviti da se ohladi.
2. Od svih sastojaka, osim kajmaka, umesiti nešto tvrđe testo i podeliti ga na dva jednaka dela.
3. Polovinu testa razvući oklagijom i premazati filom od spanaća i polovinom kajmaka. Drugu polovinu testa razvući i preklopiti nafilovani deo, a spojeve testa dobro zatvorti.
4. Peći u rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Pred kraj premazati ostatkom kajmaka i zapeći jos nekoliko minuta dok ne porumeni.
5. Za gurabije umesiti testo tako da bude elastično, a da se ne lepi za prste. Po potrebi dodati jos brašna. Od testa formirati kugle od oko 50 g, svaku staviti na pleh obložen pek papirom, i malo spljoštiti da dobije oblik medenjaka. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.