Turska kuhinja jedna je od najraznovrsnijih, a kroz njene tradicionalne recepte prelamaju se vekovni gastronomski uticaji Evrope, Azije, Bliskog istoka i Afrike. U godini u kojoj se obeležava osnivanje moderne turske države i ističe zasluga Mustafe Kemala Ataturka, naš gastronomad Katarina Petrović Kaja razgovarala je sa Dinserom Šahinom, direktorom Instituta „Yunus Emre” iz Beograda o značaju ove ustanove koja ima predstavništva širom sveta i predstavlja kulturu turskog naroda. Kaja je imala priliku i da od Alpera Donmezera, turskog kuvara koji priprema tradicionalna jela koja se vekovima ne menjaju, sazna i neke od tajni ove kuhinje.
– Pide je jedna od najpopularnijih vrsta hleba u Turskoj. Može biti mali ili veći, zavisno od namene. Ramazansko pide pekari prave tokom ramazana i to je onaj ukus koji, tokom ostalih dana u godini, nedostaje svim muslimanima. Izabrala sam ovaj recept iz knjige Turska kuhinja sa vekovnim receptima kao simbol podrške turskom narodu u teškom periodu posle zemljotresa. Ataturk je za vreme reformi mnogo radio, toliko da nije imao vremena da jede, a odricao se i luksuza. Živeo je skromno, a snagu su mu davali turska kafa i hleb. Hleb je održao turski narod, kao i sve narode tokom teških perioda. Parče hleba bilo je i ostalo blagoslov i izuzetno je važan odnos prema njemu – kaže Kaja.
FOTOGRAFIJA:
NASLOV: Katarina Petrović Kaja i Alper Donmezer
IZVOR: Advance Media
AUTOR: Advance Media
#gastronomad #katarinapetrović #rts #hrana #kuvanje #recepti #tradicija #turka #turkye #turskahrana #turskakuhinja #YunusEmre #zdravirecepti #balkan #balkanfood @metalacad
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.