Stigao je i decembar, a sa njim, pored tmurnih i hladnih dana i sezona praznika koji nam donose radost. Običaja ima mnogo, a uz njih uvek idu i tradiconalni specijaliteti. Tako, na primer, Jevreji do 18. decembra slave Hanuku, praznik slobode i svetlosti. U dane Hanuke, pored ostalog, pevaju se ode jerusalimskom Hramu, a svih osam dana jedu se krofne specijalno pripremljene za ovu priliku.
Katarina Petrović Kaja, naš gastronomad, naučiće nas kako da napravimo ovaj jevrejski praznični slatkiš, ali i latkes – palačinke od krompira, luka i jaja.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 14. decembra, u 16:40, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.