Domaća pileća supa
½ pileta
3 šargarepe
2 paštrnaka
2 peršuna
1 manji celer
2 glavice crnog luka
morska so
crni mleveni biber
kurkuma
muskatni oraščić mleveni
Domaći rezanci
1 jaje
150 g brašna
Način pripreme
Povrće očistiti i iseći na veće komade, luk ostaviti u ljusci i zajedno sa polovinom pileta staviti u lonac, naliti vodom i posoliti. Kada provri smanjiti temperaturu i kuvati na tihoj vatri 2 do 3 sata. Dok se supa kuva napraviti rezance.
Umesiti jaje sa brašnom da bude tvrdo, razvući uz pomoć oklagije. Iseckati tanke rezance nožem ili uz pomoć mašinice i staviti na pamučnu krpu kako bi se osušili. Kad se supa skuva preocediti je i sačuvati na tanjiru kuvano povrće i polovinu pileta. Proceđenu supu začiniti biberom, kurkumom, muskatnim orahom i solju. Skuvati domaće rezance u supi i servirati.
Jaja u mlevenom mesu
4 jaja
600 g mlevenog mesa
3 kašike pirea od jabuka
morska so
slatka mlevena paprika
mleveni crni biber
majoran
Za pohovanje
100 g brašna
2 jaja
100 g prezli
ulje za prženje
Za serviranje
50 g tartar sosa
Način pripreme
Skuvati jaja, ohladiti i oljuštiti. U činiji spojiti mleveno meso sa pireom od jabuka i začiniti solju, biberom, slatkom mlevenom paprikom i majoranom. Jaja obložiti sa mesom i ostaviti u frižideru 15 minuta da se stegne.
Nakon toga uvaljati u brašno, zatim u jaja. pa u prezle i pržiti na tiganju sa zagrejanim uljem. Ukoliko je sloj mesa deblji, dopeći u rerni zagrejanoj na 180°C još 10-15 minuta kako ne bi ostali sirovi. Servirati i poslužiti tartar sos sa strane.
Uskršnje punjenje sa povrćem i jajima (Velkonočna vaječna tlačenka)
100 g krompira
100 g graška
100 g šargarepe
100 g kiselih krastavaca
1 kesica želatina
200 ml tečnosti iz kiselih krastavaca
5 tvrdo kuvanih jaja
150 g stišnjene šunke
200 g sremuške kobasice
200 ml majoneza
morska so
biber crni mleveni
ulje
Način pripreme
Krompir i šargarepu oljuštiti i iseckati na kockice. U ključaloj vodi skuvati iseckano povrće i grašak. Kad se skuva procediti, ohladiti i dodati na kockice iseckane kisele krastavce. Svo povrće zaliti sa tečnošću iz tegle kiselih krastavaca i ostaviti da stoji.
Staviti želatin da nabubri u maloj šerpi sa vodom u kojoj je stajalo kuvano povrće. Procediti povrće i dodati skuvana i iseckana na kockice 3 jaja i pomešati sa majonezom, solju i biberom. Želatin kad nabubri zagrejati ga na ringli i mešati sve dok se potpuno ne rastopi. Sipati malo rashlađen želatin u smesu i promešati. Silikonsku posudu premazati sa malo ulja i poređati po dnu i ivicama na kolutove isečena preostala dva kauvana jaja. Poređati i tanko isečenu stišnjenu šunku i napuniti kalup smesom od povrća i majoneza sa želatinom. Ostaviti kalup da se stegne minimum 3 sata ili da prenoći u frižideru. Kad se stegne izvaditi iz kalupa i iseći na kriške. Servirati uz jaja u mlevenom mesu.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.