Josta je nastala ukrštanjem crne ribizle i ogrozda, plodovi su krupni i crne boje. U našim krajevima poznata je i kao crni ogrozd ili jošta. Ima deset puta više vitamina C nego limun, leči malokrvnost, čisti jetru, krvne sudove, bubrege i dobra je za jačanje imuniteta. Zbog specifičnog ukusa i brojnih lekovitih svojstava povećava se interesovanje gastronoma za ovu lekovitu biljku. Plodovi se koriste za kuvanje, ali i preradu u sokove, džem ili vino.
Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, u ponedeljak, 7. februara, u 13:30, na RTS 1, pokazaće kako da pripremimo biftek u sosu od joste na pireu od paškanata.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.