Jubilej najdugovečnije kulinarske TV emisije: 500. epizoda Gastronomada u ponedeljak, 8. marta, u 12:20, na RTS 1

Gastronomad, jedinstveni kulinarsko-putopisni serijal, u ponedeljak, 8. marta, obeležava jubilej redak u domaćoj TV produkciji – 500. epizodu. Za ovih deset godina putujući širom Srbije i sveta, gastronomadi su otkrivali specifične ukuse dalekih krajeva, kulinarske običaje i prefinjene začine, ali i kako da oni dođu pravo do vaše trpeze.

U jubilarnoj epizodi Katarina Petrović Kaja predstavlja kardamon ili kardamom, poreklom iz jugoistočne Azije. Širom sveta prihvaćen je kao koristan začin koji pleni specifičnim mirisom i aromom. Dodaje se kafi, čaju, slatkišima i ima široku upotrebu i pripremi slanih i slatkih jela. Nezaobilazan je u indijskoj kuhinji, ali i za pravljenje tradicionalnih skandinavskih poslastica. Kardamon ublažava bolove u stomaku, grčeve i nadimanje, a zbog antiinfektivnog dejstva njegovog ulja koristi se i kao sredstvo protiv infekcija usta ili grla. Ulje kardamona sprečava razvoj bakterija i virusa, pa je čest izbor u tradicionalnoj medicini i kod prehlade i gripa.

Katarina Petrović Kaja, u novoj, 500. epizodi Gastronomada, naučiće nas kako se priprema jelo besan ladu, ali i kardamon keksići.

Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 8. marta, u 12:20, na RTS 1.

image_pdfPDFimage_printŠtampa