Kajmak je, pored ostalih specijaliteta, jedan od simbola dobre domaće srpske trpeze. Najčešće se proizvodi u seoskim domaćinstvima na tradicionalan način, uobičajen u tom kraju. Industrijska proizvodnja nikada nije postala masovna, pa se kajmak oduvek smatra pravim domaćim mlečnim proizvodom. Reč kajmak je turskog porekla i koristi se u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok se u Crnoj Gori koristi naziv slovenskog porekla – skorup. U Srbiji se najviše pravi u centralnim i zapadnim krajevima, dok je jug poznatiji po proizvodnji različitih vrsta sireva.
Kajmak je neizostavni sastojak brojnih gurmanluka, a Katarina Petrović Kaja u novoj epizodi Gastronomada naučiće nas kako da pripremimo slani kolač sa sirom, pršutom i kajmakom.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 18. januara, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.