Kajmak – simbol domaće srpske trpeze: Gastronomad, nova epizoda u ponedeljak, 18. januara, u 12:20, na RTS 1

Kajmak je, pored ostalih specijaliteta, jedan od simbola dobre domaće srpske trpeze. Najčešće se proizvodi u seoskim domaćinstvima na tradicionalan način, uobičajen u tom kraju. Industrijska proizvodnja nikada nije postala masovna, pa se kajmak oduvek smatra pravim domaćim mlečnim proizvodom. Reč kajmak je turskog porekla i koristi se u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok se u Crnoj Gori koristi naziv slovenskog porekla – skorup. U Srbiji se najviše pravi u centralnim i zapadnim krajevima, dok je jug poznatiji po proizvodnji različitih vrsta sireva.

Kajmak je neizostavni sastojak brojnih gurmanluka, a Katarina Petrović Kaja u novoj epizodi Gastronomada naučiće nas kako da pripremimo slani kolač sa sirom, pršutom i kajmakom.

Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 18. januara, u 12:20, na RTS 1.

image_pdfPDFimage_printŠtampa