Karanfilić ili klinčić poreklom je iz Indonezije i sve do modernog doba uzgajan je na samo nekoliko ostrva. Naučna istraživanja pokazala su da je jedan od najboljih antioksidativnih začina zbog visokog nivoa fenolnih jedinjenja. U zapadnim gastronomijama upotrebljavan je kao afrodizijak, a tek kasnije je potvrđeno i da je odličan prirodni lokalni antiseptik i blagi anestetik. Karanfilić ima pozitivne efekte na želudačnu sluzokožu, opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, a deluje i protiv povraćanja, nadutosti, problema sa zubima i lošim zadahom.
U naše krajeve doneli su ga trgovci sa primorja i veoma brzo stekao je popularnost, posebno u pripremi kolača i slatkih jela. Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, u ponedeljak, 24. januara, u 13:30, na RTS 1, pokazaće nam i da je odličan začin u pripremi slanih specijaliteta i napraviti glazirano suvo meso sa karanfilićem, kuvano vino i pijano voće.
Gastronomad, nova epizoda u ponedeljak, 24. januara, u 13:30, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.