Za 4 osobe
50 g margarina
40 g kokosovog brašna
½ veze peršunovog lista
1 čen belog luka
½ kašičice karija
½ kašičice soli
1 ljuta paprika (vrtka)
50 g rendanog parmezana
1 suva čili paprika po ukusu
30 g brašna
2 dl mleka
1 dl pavlake za kuvanje
250 g gambora
6 jaja
1 limun
150 g milerama
Način pripreme
1. Zagrejati pećnicu na 200 stepeni. Margarinom premazati posudu za sufle.
2. Propržiti kokosovo brašno na tihoj vatri dok ne dobije zlatnožutu boju.
3. U odgovarajućoj posudi istopiti margarin, dodati iseckanu papriku (vrtku), peršun, beli luk i ostale začine, pa ih propržiti nekoliko minuta. Uz stalno mešanje dodati brašno, mešati na umerenoj vatri oko minut, a zatim uz konstantno mešanje dodati mleko i pavlaku za kuvanje. Kada počne da se odvaja od zidova posude skloniti sa vatre da se malo prohladi.
4. Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca, jedno po jedno, dodati u prohlađenu masu, zatim dodati kokos i seckane gambore i po ukusu malo čili paprike.
5. U međuvremenu ulupati šne od belanaca sa dodatkom nekoliko kapi limunovog soka. Četvrtinu umućenih belanaca dodati u ranije napravljenu masu od gambora, a onda lagano promešati, zatim dodati ostatak umućenih belanaca. Lagano mešati da se dobije vazdušasta i kompaktna masa.
6. Podmazanu posudu margarinom posutili sa rendanim sirom, sipati gotovu masu za sufle i peći u rerni 35-40 minuta.
7. Služiti odmah po vađenju iz rerne. servirati sa mileramom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.