Za 4 osobe
50 g margarina
40 g kokosovog brašna
½ veze peršunovog lista
1 čen belog luka
½ kašičice karija
½ kašičice soli
1 ljuta paprika (vrtka)
50 g rendanog parmezana
1 suva čili paprika po ukusu
30 g brašna
2 dl mleka
1 dl pavlake za kuvanje
250 g gambora
6 jaja
1 limun
150 g milerama
Način pripreme
1. Zagrejati pećnicu na 200 stepeni. Margarinom premazati posudu za sufle.
2. Propržiti kokosovo brašno na tihoj vatri dok ne dobije zlatnožutu boju.
3. U odgovarajućoj posudi istopiti margarin, dodati iseckanu papriku (vrtku), peršun, beli luk i ostale začine, pa ih propržiti nekoliko minuta. Uz stalno mešanje dodati brašno, mešati na umerenoj vatri oko minut, a zatim uz konstantno mešanje dodati mleko i pavlaku za kuvanje. Kada počne da se odvaja od zidova posude skloniti sa vatre da se malo prohladi.
4. Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca, jedno po jedno, dodati u prohlađenu masu, zatim dodati kokos i seckane gambore i po ukusu malo čili paprike.
5. U međuvremenu ulupati šne od belanaca sa dodatkom nekoliko kapi limunovog soka. Četvrtinu umućenih belanaca dodati u ranije napravljenu masu od gambora, a onda lagano promešati, zatim dodati ostatak umućenih belanaca. Lagano mešati da se dobije vazdušasta i kompaktna masa.
6. Podmazanu posudu margarinom posutili sa rendanim sirom, sipati gotovu masu za sufle i peći u rerni 35-40 minuta.
7. Služiti odmah po vađenju iz rerne. servirati sa mileramom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.