Miris pečenog kestena širi se ulicama ovih dana i svima nam je dobro poznat, ali možda ne znamo sve prednosti koje kesten ima po zdravlje. Pripada grupi orašastih plodova, ali za razliku od oraha, badema i lešnika, ima manje masti, visok procenat skroba i jedini sadrži vitamin C. Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, kesten brzo izaziva osjećaj sitosti, pa se često koristi i u kontrolisanim dijetama. Brašno od kestena namirnica je bez glutena, što ga čini idealnim u ishrani osoba koje boluju od celijakije.
U našim krajevima kesten se najčešće koristi u pripremi poslastica. Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, naučiće nas da pravimo ledeni kesten kolač, a odlučila je da nam pokaže i kako se pravi slani specijalitet od ovog korisnog ploda i lisnatog testa.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 11. januara, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.