Kokos je namirnica koja obiluje mineralima, vitaminima i vlaknima neophodnim za zdravlje. Od davnina se njegovo ulje smatralo za namirnicu koja “leči sve bolesti”, a prepuručivano je za jačanje imuniteta, poboljšanje metabolizma, lakše varenje, ali i za ishranu i tretmane koji usporavaju proces starenja. Dobija se iz unutrašnjosti kokosovog oraha, a u kulinarstvu je tipičan ukus u južnoazijskim državama. U savremenoj gastronomiji popularan je izbor za kuvanje na visokim temperaturama, kao što je prženje ili pečenje.
Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, naučiće nas kako se priprema šarena pita sa povrćem i kokosovim uljem.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 22. marta, u 12:15, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.