Korijander potiče iz oblasti istočnog Mediterana. Kao začin od davnina se koristi u gastronomiji, a odlikuje se i brojnim lekovitim svojstvima. Dokazano je i da je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma. Može da se koristi svež, a osušeni listovi i seme zadržavaju lekovita svojstva i aromu tokom cele godine. Dodaje se u salate, supe, variva, rižota, jela od povrća, mesa, ribe ili sosove. Izuzetno je popularan začin u kuhinjama Egipta, Maroka, Meksika, Kavkaza, Indije.
U novoj epizodi Gastronomada, Katarina Petrović Kaja predstaviće nam marokansku jagnjetinu sa pečenim povrćem i korijanderom i za ljubitelje slatkiša tortu od pomorandže i korijandera.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 24. maja, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.