Salata
4 veće šargarepe
2 tikvica
4 čena belog luka
2 kašike seckanog svežeg peršuna
200 g mladog kozijeg sira
ulje, sirće i so po ukusu
Čorba
1 glavica celera
1 glavica crnog luka
1 veći krompir
2 šargarepe
100 g suvih šljiva
10 g sitno seckanog đumbira
1 kašičica soli
1 kašičica slatke aleve paprike
4 kašike ulja
Hleb
200 g belog pšeničnog brašna
200 g integralnog pšeničnog brašna
100 g blitve
20 g golice
20 g mlevenog lana
1 kesica suvog kvasca
2,5 dl mlake vode
½ kašičice šećera
1 kašičica soli
Način pripreme
1. Salata: Šargarepe i tikvice oljuštiti i iseći na kolutove. Šargarepu skuvati u vodi, a tikvice posoliti, poređati u pleh i opeći u rerni da omekšaju. Kada se šargarepa i tikvice ohlade začiniti ih sitno seckanim peršunom, belim lukom i dodati ulje i sirće, pa sve posoliti. Na kraju dodati izmrvljeni kozji sir.
2. Čorba: Na zagrejanom ulju propržiti sitno seckanicrni luk da omekša a zatim dodati rendani celer, šargarepu i krompir. Sve zajedno prodinstati još nekoliko minuta, a onda zaliti sa litar vode. Kada provri dodati začine i kuvati još 20 minuta. Servirati toplo.
3. Hleb: U mlakoj vodi razmutiti šećer i kvasac. U posudu za mešanje sipati sve ostale sastojke i sitno seckanu blitvu. Kada se kvasac aktivira zamesiti testo. Formirati testo u oblik vekne, posuti brašnom, staviti u pleh obložen papirom, prekriti krpom i ostaviti da naraste 30 minuta. Kada testo naraste peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, odnosno dok hleb ne dobije zlatno žutu boju.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.