500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
2 dl mlakog mleka
1 celo jaje
1 belance
1 dl ulja
200 g margarina
Za serviranje
1 kesica krem pudinga sa ukusom jagode
2 dl hladnog mleka za puding
domaći pekmez od šljiva
prah šećer
Način pripreme
1. U većoj činiji pomešati šećer, brašno, suvi kvasac, so, vanilin šećer, mleko, ulje, jedno jaje i jedno belance. Zamesiti testo i ostaviti ga da naraste, oko 45 minuta.
2. Gotovo testo premesiti i istanjiti oklagijom, pa izrendati margarin na testo. U centru kruga ostaviti zamišljeni krug od 10 cm prečnika i iseći testo na 8 jednakih delova kao cvet, tako da ostanu spojeni u centru i presaviti redom latice na unutra i formirati jufku. Dobijenu jufku staviti u frižider da se ohladi 40 minuta, pa ponoviti proces još 2 puta. Na taj način se dobija fino lisnato testo. Poslednji put testo ostaviti u frižideru preko noći.
3. Sutradan,dobijenu jufku istanjiti oklagijom na debljinu od oko 1 cm. Modlama iseći testo u obliku krofne sa rupom i ostaviti ih da narastu, prekrivene pamučnom krpom najmanje 30 minuta.
4. Pržiti ih u ne preterano vrelom dubokom ulju, nekoliko minuta sa svake strane tako da dobiju lepu, rumenu boju. Ocediti od ulja i ostaviti da se ohlade
5. Kroasan krofne servirati sa pudingom, prah šećerom ili džemom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.