Štrudla sa makom
Kiselo testo
50 g svežeg kvasca
1 šolja toplog mleka
½ šolje tople vode
½ šolje šećera
500 g brašna
kora jednog limuna
1½ kašičica soli
4 kašike ulja
1 žumance za premazivanje
Fil
300 g mlevenog maka
100 g šećera u prahu
100 g suvog grožđa
1 šolja mleka
3 kesice vanilin šećera
Suncokreti
Za 4 osobe
500 g kora za pitu
300 g sitnog sira
3 jaja
150 ml ulja
1 kašičica kiselog mleka
50 g mlevenog maka
Način pripreme
Za štrudlu prvo napraviti fil, kako bi se ohladio. U šerpu sipati mak i postepeno dolivati mleko dok je šerpa na tihoj vatri. Dodati suvo grožđe, vanilin šećer i šećer u prahu, konstantno mešati i dodavati ostatak mleka dok se ne dobije željena gustina. Kad smesa nabubri ostaviti je sa strane da se ohladi.
U posudu sa toplim mlekom izdrobiti kvasac, dodati malo šećera, promešati i ostaviti da nabubri nekoliko minuta. U posudu sa brašnom dodati 4 kašike ulja, pripremljeno mleko i kvasac, ostatak šećera, so i izrendanu koru limuna. Umešati i dodati vodu, nastaviti sa mešanjem. Testo podeliti na dve jednake jufke. Na radnoj površini sa brašnom razvući jufke u pravougaoni oblik. Premazati fil po razvučenom testu i uviti po širini. Ponoviti postupak i sa drugom jufkom. Staviti štrudle u pleh obložen pek papirom, prekriti krpom i ostaviti da narasta, dok se rerna ne zagreje na 200°C. Kad se rerna zagreje i štrudla poraste, premazati štrudle sa umućenim žumancetom sa malo ulja, staviti u rernu i peći 30 minuta. Pre sečenja i serviranja sačekati da se štrudle ohlade.
Za suncokrete uključiti rernu na 200°C. Raširiti koru za pitu i premazati uljem. Urolati koru po širini koristeći dršku od varjače sve dok ne ostane 5 cm. Izvaditi dršku varjače, pa koru uviti u krug, tako da se od neuvijenog dela napravi podloga. Piticu prebaciti na pleh sa pek papirom i ponoviti postupak sa preostalim korama.
U posudu u kojoj je sir dodati i umešati 2 jaja. Sredinu svake pitice napuniti filom i posuti mlevenim makom. Jaje koje je ostalo umutiti sa kiselim mlekom i premazati ivice. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 20 minuta.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.