Marokanska kuhinja pre svega je mešavina berberskih, arapskih i francuskih uticaja. Po bogatstvu i raznolikosti ova kuhinja spada u sam vrh svetske gastronomije.
Ono sto je čini specifičnom nije samo upotreba svežih namirnica, nego i njihova kombinacija. U slana jela, ali i u jela od mesa, često se dodaje suvo ili sveže voće. Začini su veoma važni za tradicionalna marokanska jela, a pre svih kumin, kurkuma, korijander, đumbir, šafran, komorač, lovor i paprika.
Tažin je jelo nazvano po posudi u kojoj se kuva. Zove se još marak ili marka i jedno je od najpopularnijih u Maroku, Alžiru, Tunisu i Libiji. Naš gastronomad Nikola Vučković priprema marokanski tažin sa harisa sosom. Prijatno gledanje!
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.