Marokansko uživanje pod baldahinom: Gastronomad – nova epizoda u utorak, 25. juna, u 14:40, na RTS 1

Bogatstvu marokanske kuhinje doprineli su mnogi narodi koji su naseljavali ovo područje – severnoafrički Berberi, Feničani, putnici i trgovci, nomadski beduini… U antičko doba Marokom su, tokom 400 godina, vladali Rimijani, a potom su sever Afrike osvojili Arapi. Od Otomanske carevine prostore severne Afrike preuzele su Francuska i Španija, a nezavisnost je zemlja stekla tek 1956. godine. Zato nije čudno da se u tom kotlu, toliko bogatom različitostima, krčka mešavina arapskih, mediteranskih i afričkih ukusa, sa neodoljivom notom francuske kuhinje. Tu ćemo naći masline, maslinovo ulje i obavezan pšenični hleb, ali i kombinacije izdaleka donesenih začina i trava, aromatične supe, sve vrste riba, blagi kuskus i spojeve slatkog voća i meda sa mesom i povrćem.

Marokansku kuhinju čine stotine jela, koja iznenađuju izvrsnim aromama i netipičnim jedinstvom ukusa, a svi ti specijaliteti zalivaju se jakim i slatkim čajem. Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja, u čast ove fantastične gurmanske destinacije, priprema sefu -slatki kuskus i pastiju – pitu sa piletinom. Prijatno gledanje!

image_pdfPDFimage_printŠtampa