Mladi luk jedna je od najpopularnijih namirnica širom sveta. Zabeleženo je da njegov uzgoj počeo pre više od pet hiljada godina na području srednje Azije i smatra se da je jedna od prvih poljoprivrednih kultura na svetu. Više je razloga za njegovu popularnost – bogatog je ukusa, obiluje vitaminima i mineralima, ima široku primenu u gastronomiji i lako se prilagođava različitim klimatskim uslovima i vrstama tla.
Domaća kuhinja ne može da se zamisli bez mladog luka, a zbog blagotvornog delovanja na zdravlje u našim krajevima zauzima i posebno posebno mesto u alternativnoj i narodnoj medicini. U novoj epizodi Gastronomada, Katarina Petrović Kaja naučiće nas da pripremimo nešto novo – tart od dimljenog bakalara sa mladim lukom.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 14. juna, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.