Najdugotrajnija kulinarska emisija ulazi u 14. sezonu sa novim autorom: Gastronomad sa Nikolom Vučkovićem – utorak, 8. oktobar, u 13:30, na RTS 1

Priča jednog gastronomada započinje prelaskom granica za koji nisu potrebni ni pasoš, ni vize, kao ni mnogo novca. Priča o putovanju bez granica počela je pre 13 godina. U čast svih gastronomada, onih iza kamera i ispred, u čast svake namirnice koja ovaj život čini bogatim kakav jeste, u čast svih priča za stolom i gde god ima dobar zalogaj, krećemo sa Nikolom Vučkovićem na novo putovanje. U prvoj epizodi 14. sezone Nikola Vučković, kao novi gastronomad, otkriva nam novi recept za čizkejk sa kozjim sirom.

Njegove uspomene oplemenjuju bojom, ukusom, mirisom, i zavodljivim šarmom kojim tka čarobni ćilim gastronomije. Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike. U hotelu Meriot proglašen je za radnika meseca, a znanje je dopunjavao i u malom ribljem restoranu, u koji su svakog jutra stizale kraljevske krabe, gambori i sveža riba.

Nikola ističe da je odrastao na domaćoj kuhinji i da je ona njegova “hrana za utehu”.

– Među omiljenim jelima mi je gulaš. On je pomalo i kontroverzan na našim prostorima, jer Mađari smatraju da je njihov najbolji. Riblja čorba iz kotlića je, takođe, favorit. Volim jela koje se spremaju zajedno sa porodicom i prijateljima, uz zabavu i u dobroj atmosferi. Od stranih kuhinja italijanska će mi uvek biti broj jedan. U njihovoj kuhinji veoma se ceni namirnica. Kvalitet lokalne namirnice stavlja se iznad kompleksnog spremanja – kaže Nikola i dodaje da će se kao novi gastronomad truditi da podseti gledaoce da je kuvanje zabavno.

– Kuvanje može da bude uživanje i hobi. Zanimljivo je eksperimentisati i probati nove ukuse. Kuvanje je najlepše putovanje kroz svet, u vašoj kuhinji i za vaša čula. Iznenadite sebe. Pratite me i pronađite inspiraciju. Trudiću se i da ne zapostavim našu gastronomsku tradiciju. Svaki region u Srbiji ima svoje specijalitete. Južna Srbija, sa bliskim uticajem balkanske kuhinje, nudi specijalitete kao što su ćevapi, pljeskavice, jagnjeće čorbe, ali i beli sirevi, kačkavalji i ajvar. Ovi specijaliteti poznati su po pikantnoj i bogatoj aromi. Same namirnice koje možemo da nađemo u toj regiji nam omogućavaju da stvaramo lepa i ukusna jela.

Naš mladi gastronomad naglašava da je posebno ponosan na porodicu, ali i da je supruga glavni “šef” u kući.

– Srećom žena i zna i voli da kuva. To sam primetio kada smo se upoznali i odmah mi je, naravno, privuklo pažnju. Imamo malu ćerku, pa nam je hrana u kući jako raznovrsna, a i ona je za razliku od većine dece otvorena i navikla je na sve vrste hrane. Ne sreće se često dete od dve godine koje voli masline, gambore i špargle – kaže Nikola i obećava da će pokušati da gledaocima predstavi što više različitih kuhinja.

– Trudim se da putujem kad god sam u mogućnosti i naravno da isprobam lokalnu kuhinju. Mislim da je dosta nas upoznato sa evropskom kuhinjom, pa su zato za mene najveći izazovi bili Aljaska i Maldivi. Na Aljasci sam jeo najsvežiju ribu. Nisam mogao ni da pretpostavim koliko se ukus razlikovao od svega do tada. Probao sam divljeg halibuta i lososa, kao i kraljevsku krabu. Na Maldivima sam se približio indijskoj kuhinji. Većina hrane je jako začinjena, a mahunarka bamija se nalazi u dosta jela. Probao sam i jastoga sa Maldiva, koji je, pojeden u ambijentu sa pogledom na azurna prostranstva Indijskog okeana, jedinstveno iskustvo.

U prvoj epizodi 14. sezone Nikola Vučković, kao novi gastronomad, otkriva nam novi recept za čizkejk sa kozjim sirom.

Pripremite se, počinje nova sezona gastronomskih putovanja sa Nikolom Vučkovićem. Prijatno gledanje!

image_pdfPDFimage_printŠtampa