Za 4 – 6 osoba
1 celo pile (oko 2,5 kg)
2 kg crvenog krompira
so i biber
ulje
Nadev
500 g kestena
200 g roštiljske kobasice
1 glavica crnog luka
50 g suvih šljiva
50 g brusnica
½ dunje
Način pripreme
1. U pećnici zagrejanoj na 220 stepeni ispeći kestenje (oko 20-30 minuta). Kada se prohlade, očistiti ih od ljuske, pa ih nožem usitniti.
2. Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk, pa mu dodati kobasicu isečenu na sitne komade. Pržiti svega nekoliko minuta. Proprženu masu presuti u činiju, pa ostaviti da se prohladi.
3. U činiju sa kobasicom i lukom dodati usitnjene suve šljive i brusnice, a zatim kestenje. U tu smesu dodati narendanu dunju. Sve dobro promešati.
4. Usoliti pile, pa ga napuniti nadevom. Ušiti ili vezati pile da nadev ne bi ispadao.
5. U pekač rasporediti oljušteni i isečeni na krupnije komade krompir . Posoliti ga i promešati. Na njega staviti pile, pa sve preliti uljem. Zagrejati pećnicu na 200 stepeni, pa peći pile 1 ½ – 2 sata. U slučaju da pile krene da gori prekriti ga aluminijumskom folijom koju treba ukloniti poslednjih nekoliko minuta pečenja da bi pile dobilo zlatnu boju.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.