O Gastronomadu

Gastronomadi putuju, traže i pakuju u svoje magične kofere svaku priču i svako jelo i taj put se nikada ne prekida. Pravi gastronomad nije samo čovek, to je i ideja, to je i namirnica koja je prevalila put i donela preko potrebnu promenu za našim stolom. Namirnice i recepti, međutim, unose nove boje u naše živote i teraju nas da postavimo neka nova pitanja.

Priču o putovanju bez granica počeo je Nenad Gladić – Lepi Brka. Devet godina marljivo je prikupljao iskustva ljudi koje spaja ista ljubav i prikazivao ih na najbolji način. Katarina Petrović Kaja, tokom četiri godine, obišla je Srbiju uzduž i popreko, a vodila nas je i na brojna putovanja i predstavljala lokalne specifičnosti od Turske, preko Grčke do Makedonije.

U čast svih gastronomada, onih iza kamera i ispred, u čast svake namirnice koja ovaj život čini bogatim kakav jeste, u čast svih priča za stolom i gde god ima dobar zalogaj, krećemo sa Nikolom Vučkovićem na novo putovanje. U more pitanja, na brdo slatkiša, preko doline zanimljivosti, vozom krcatim namirnicama i svi ćemo zajedno, kao pravi gastronomadi, ispričati tu divnu priču.

Uspomene Nikole Vučkovića oplemenjuju bojom, ukusom, mirisom i zavodljivim šarmom, kojim tka čarobni ćilim gastronomije. Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike. U hotelu Meriot proglašen je za radnika meseca, a znanje je dopunjavao i u malom ribljem restoranu, u koji su svakog jutra stizale kraljevske krabe, gambori i sveža riba. Nikola ističe da je odrastao na domaćoj kuhinji i da je ona njegova “hrana za utehu”, a cilj mu je da da podseti gledaoce da je kuvanje zabavno. Prijatno gledanje!

image_pdfPDFimage_printŠtampa