Za 2 osobe
2 orade težine oko 300-400 g
1 kg krupne morske soli
2 belanca
1 limun
1 veza peršuna
biber po ukusu
½ kašičice suvog bosiljka
Prilog
200 g krompira
200 g smrznute blitve
2 čena belog luka
0,1 dl ulja
Način pripreme
1. Orade očistiti od krljušti, izvaditi utrobu i oprati. Umutiti sneg od 2 belanca, pa lagano dodavati morsku so dok se ne postigne određena gustinam odnosno da belanca povežu morsku so.
2. U utrobu očišćene orade ubaciti peršun, kolutove limuna i malo suvog bosiljka, sa spoljne strane ribu pobiberiti.
3. Uključiti rernu na 200 stepeni. Pleh posuti sa krupnom morskom soli, staviti orade preko njei premazati ih umućenim belancima. Peći u rerni oko 30-45 minuta.
4. Prilog: očistiti krompir, iseći na kocke, skuvati. U zagrejano ulje dodati beli luk, blitvu pa zatim krompir. Začiniti.
5. Izvaditi oradu iz rerne, izlupati so kašikom, izvaditi ribu i servirati zajedno sa krompirom i blitvom. Po želji, uz ribu servirati limun.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.