Panirani fileti smuđa sa umakom od senfa i mirođije
1 kg fileta smuđa
½ limuna
½ kašičice kuhinjske soli
Masa za paniranje
200 g brašna
0,3 ml piva
125 g margarina s maslacem
Za prženje
1 l suncokretovog ulja
Umak od senfa i mirođije
250 g majoneza
50 g senfa
30 ml konjaka
½ limuna
1 kašičica mirođije
tabasko
vorčester
belo vino
½ limuna
½ kašičice kuhinjske soli
Za serviranje
½ limuna
Način pripreme
Sa smuđa skinuti kožu, a zatim ga iseći na manje komade. Komade smuđa usoliti i preliti sokom od limuna.
Masa za paniranje: U posudu usuti brašno, dodati pivo i mutiti žicom, a zatim dodati otopljeni margarin s maslacem. Filete uvaljati u brašno, a zatim u masu za paniranje. Pržiti u dubokom, vrelom ulju. Ispržene filete ocediti od viška masnoće na papirnom ubrusu.
Umak: U majonez dodati sok od limuna, a zatim i ostale sastojke, pa sve dobro sjediniti žicom.
Tiramisu
Krem
500 g maskarpone sira
0,5 l slatke pavlake
2 jaja
75 g šećera
Za piškote
1 pakovanje piškota
0,5 dl ruma
150 ml espreso kafe
Za serviranje
kakao
Način pripreme
U mikser dodati maskarpone, slatku pavlaku, jaja i šećer. Mutili dok se ne dobije fina krema.
U odgovarajućoj posudi poređati red piškota. Espresso kafu začiniti rumom, pa preliti preko poređanih piškota, dobro natopiti. Preko piškota dodati pripremljeni krem, a zatim još jedan red piškota, pa i njih preliti začinjenom kafom. Na kraju završiti kremom. Pred serviranje posuti kakaom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.