Paprike punjene prebrancem
10 suvih paprika za punjenje
2 kašičice soli
2 kašičice bibera
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica peršuna
voda za nalivanje
Prebranac
300 g pasulja
220 g zlatne mešavine povrća
2 glavice crvenog luka
2 kašičice soli
Starinski kolač od jabuka
Testo
300 g brašna
300 g griza
1 prašak za pecivo
150 g šećera
Fil
900 g jabuka
2 dl ulja
2 kašike šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 kašičica cimeta
Način pripreme
1. Paprike punjene pasuljem prebrancem: Ostaviti pasulj da odstoji 24 sata, isprati ga pa zatim kuvati u novoj vodi oko 2 sata. 10 minuta pred kraj dodati sitno seckanu šargarepu i crveni luk, začiniti. Nakon toga ohladiti.
2. Napuniti paprike prebrancem, pa poređati u odgovarajuću posudu za pečenje. Naliti vodom i posuti biberom i peršunom. Kuvati na laganoj vatri još 30 minuta dok paprika ne omekša.
3. Napraviti zapršku od aleve paprike i malo vode od kuvanja i ostaviti da se krčka još 15 minuta. Servirati toplo.
1. Starinski kolač: Za fil oljuštiti i narendati sve jabuke u odgovarajućoj posudi. Dodati zatim i ostale sastojke i sve dobro sjediniti.
2. U drugoj činiji povezati brašno, griz, prašak za pecivo i šećer.
3. Pleh dobro nauljiti, zatim sipati jedan deo suvih sastojaka, pa sloj fila i postupak ponoviti dva puta tako da poslednjo sloj bude suv.
4. Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.