Paprika je od davnina važila za izuzetno zdravu namirnicu, jer je bogata vitaminima i mineralima. Najstariji podaci o ovom povrću pronađeni su u Peruu i stari su više od tri hiljade godina. U Evropu su je doneli Španci početkom 16. veka i koristila se kao začin. U našu zemlju doneta je iz Turske u 17. veku, a u Vojvodini vodi poreklo iz Mađarske. U našim krajevima najzastupljenija je sorta slonovo uvo, krupnih i mesnatih plodova, u narodu poznatija kao ajvaruša. Njen pljosnati oblik čini je odličnom za pečenje, pa se ova vrsta najviše koristi za spremanje ajvara i zimnice. Paprika sadrži veliku količinu vitamina A, B i C, koji su važni za jačanje imuniteta, a bogata je i vitaminima E, B1 i B2.
Brojni su načini za pripremanje specijaliteta i zimnice od paprike, a naš gastronomad Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, u ponedeljak, 11. aprila, u 13:30, na RTS 1, napraviće nam veselu salatu sa ovom vrednom namirnicom i Pašićevu mućkalicu, koju je na izletištu Kraljevica kod Zaječara pripremila sa Zavišom Jankovićem. Pašićevu mućkalicu osmislio je ovaj vitez kulinarstva i poklonio Zaječaru u znak sećanja na Nikolu Pašića koji je rodom iz ovog grada.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.