Paprika je od davnina važila za izuzetno zdravu namirnicu, jer je bogata vitaminima i mineralima. Najstariji podaci o ovom povrću pronađeni su u Peruu i stari su više od tri hiljade godina. U Evropu su je doneli Španci početkom 16. veka i koristila se kao začin. U našu zemlju doneta je iz Turske u 17. veku, a u Vojvodini vodi poreklo iz Mađarske. U našim krajevima najzastupljenija je sorta slonovo uvo, krupnih i mesnatih plodova, u narodu poznatija kao ajvaruša. Njen pljosnati oblik čini je odličnom za pečenje, pa se ova vrsta najviše koristi za spremanje ajvara i zimnice. Paprika sadrži veliku količinu vitamina A, B i C, koji su važni za jačanje imuniteta, a bogata je i vitaminima E, B1 i B2.
Brojni su načini za pripremanje specijaliteta i zimnice od paprike, a naš gastronomad Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, u ponedeljak, 11. aprila, u 13:30, na RTS 1, napraviće nam veselu salatu sa ovom vrednom namirnicom i Pašićevu mućkalicu, koju je na izletištu Kraljevica kod Zaječara pripremila sa Zavišom Jankovićem. Pašićevu mućkalicu osmislio je ovaj vitez kulinarstva i poklonio Zaječaru u znak sećanja na Nikolu Pašića koji je rodom iz ovog grada.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.