Paštrovsko branje
paštrovska kobasica
200 g masnije dimljene slanine
200 g suvog mesa
2 praziluka
1 veza mladog luka
1 veza blitve
1 veza raštana
1 veza lisnatog kelja
1 veza tušta
1 veza mirođije
1 veza zelja
1 veza koprive
sveža nana
2 šargarepe
2 krompira
1 kašika suvog začina
Sirnica
10 jaja
350 g šećera
1 kg sremskog sira
1 kesica burbon vanila šećera
1 kašičica praška za pecivo
4 kašike palente
sok i rendana kora limuna
0,3 dl lozovače
1 dl ulja
Dekoracija
šećer u prahu
džem od malina
Način pripreme
1. Paštrovsko branje: U šerpu odgovarajuće veličine staviti slaninu, kobasice (može bilo koja kobasica za kuvanje) i suvo meso da se kuva. Kada je meso kuvano, praziluk i mladi luk iseći na kolutiće i staviti u šerpu sa supom. Sav ostali zeleniš staviti u šerpu sa lukom naliti vodom, začiniti po ukusu, dodati izrendanu šargarepu i krompir. Kuvati na tihoj vatri 1h.
1. Sirnica: Polako mutiti šećer i jaja. Dodati prašak za pecivo, burbon vanila šećer i na kraju sir i lagano zamešati žicom za mešanje. Na kraju, uz mešanje dodati palentu, lozovu rakiju, rendanu koru i sok od limuna.
2. Ulje dobro zagrejati u džezvi i sipati ga u posudu za pečenje, prethodno obloženu papirom za pečenje. Izliti umućenu masu.
3. Peći 10 minuta u rerni zagrejanoj na 220, a nakon toga 30 minuta na 180 stepeni.
4. Nakon pečenja ostaviti da se ohladi. Servirati sa džemom od malina.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.