Veganska džambalaja
400 g belog pasulja
400 g paradajz pelata
115 g pirinča
2 kašike ulja repice
1 glavica crnog luka
1 žuta paprika
4 štapića celera
2 kašičice dimljene paprike
½ kašičice ljute tucane paprike
1 kašičica sušenog origana
2 čena belog luka
1 veza peršuna
ulje
so
biber
Slatki pasulj
500 g pasulja tetovca
150 g mlevenih oraha
100 g šećera u prahu
1 kašika ruma
cimet-šećer
karamel-vanila
300 g crne čokolade
šećer u prahu za posipanje
Način pripreme
Veganska džambalaja
Zagrejati ulje od repice i obično ulje u velikoj šerpi. Pržiti sitno iseckan crni luk i sitno iseckan celer. Dodati sitno iseckanu žutu papriku i biber i kratko propržiti. Dodati pirinač, a zatim ubaciti i 100 ml vode i dinstati. Iseckati još malo celera i ubaciti u šerpu. Začiniti jelo sa dimljenom i ljutom paprikom i origanom. Dodati sitno iseckan beli luk, iseckan peršun i izblendan paradajz pelat, posoliti i kuvati 15 minuta. Kad je pirinač skoro do kraja skuvan dodati prethodno skuvan pasulj i kratko nastaviti sa kuvanjem dok se pirinač ne skuva. Jelo servirati toplo i ukrasiti svežim peršunom.
Slatki pasulj
Pasulj skuvati, ocediti i izblendati sa malo vode. U posudu sa napravljenim pireom od pasulja dodari šećer, rum, cimet šećer i karamel vanilu. Masi dodati 150 g izrendane ili izblendane čokolade i mlevene orahe. Ostatak čokolade otopiti na pari. Od dobijene mase napraviti male pasulje i svaki napravljen pasulj do pola umočiti u istopljenu čokoladu. Pasulji su odmah spremni za serviranje, posuti ih prah šećerom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.