Pečeni patlidžan i pikantni čatni

Pečeni patlidžan sa halumijem i pikantnom kobasicom

4 kašike mediteranskog ulja
700 g patlidžana
2 čena belog luka
400 g paradajz pelata
1 kašika harisa paste
1 kašičica šećera
225 g halumi sira
250 g pikant kobasice
½ kašičice sušene nane
150 g kus kusa
½ kašičice soli
1 kašičica mediteranske smeše
1 kašičica sušene nane

Način pripreme

Zagrejati ulje na tiganju i propržiti sa obe strane patlidžan isečen na kolutove. Svaki put dodati još po malo ulja. Patlidžan odložiti na tanjir i na istom tiganju propržiti sitno iseckan beli luk. Kratko propržiti, pa dodati harisa pastu, paradajz pelat, šećer i prstohvat soli. Kratko sve prokuvati, pa prebaciti u pleh. Pikant kobasicu iseći na kolutove, a halumi na polukrugove. U pleh sa pripremljenim sosom dodati mediteransku smešu i sušenu nanu. Preko naizmenično ređati kolut patlidžana, kolut pikantne kobasice i komad halumi sira. Ređati dok se pleh ne popuni. Prebaciti u zagrejanu rernu na 180°C 25 minuta. Kad se zapeče servirati sa pripremljenim kus kusom i čatnijem sa patlidžanom i paradajzom.

Pikantni čatni sa patlidžanom i paradajzom

750 g patlidžana
500 g paradajza
1 glavica crvenog luka
3 čena belog luka
1 kašičica morske soli
1 kašičica bibera šarene mešavine
1 kašika smeđeg šećera
2 kašičice čilija mlevenog
3 kašike suncokretovog ulja

Način pripreme

U šerpi zagrejati ulje. Crveni luk isečen na kockice propržiti minut do dva. Dodati proceđen patlidžan koji je prethodno isečen na kockice, posoljen i ostavljen 60 minuta da ispusti vodu. Dodati sitno iseckan beli luk i potom paradajz isečen na kockice. Začiniti solju i biberom i ostaviti da se krčka 15 minuta uz povremeno mešanje. Pred kraj dodati čili i žuti šećer.

image_pdfPDFimage_printŠtampa