400 g penne rigate testenine
250 g mlevenog junećeg mesa
600 g paradajz pelata
4 kašike maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
⅓ ljute papričice
1 kašika svežeg peršuna
1 kašika suvog začina
1 kašičica origana
1 kašičica soli
1 kašičica braon šećera
½ kašičice mlevenog bibera
150 g rendanog parmezana
150 g rendanog kačkavalja
250 g usitnjene mocarele
Način pripreme
1. U tiganju na maslinovom ulju propržiti sitno seckani crveni luk, zgnječeni beli luk i sitno iseckanu papričicu. Pržiti uz povremeno mešanje, dok luk ne omekša. U tiganj zatim dodati meso i pržiti sve dok se dobro ne opeče i postane potpuno rastresito. Dodati pelat i dobro sve promešati, varjačom usitniti paradajz i dodati sve začine (suvi začin, origano i biber) i šećer. Krčkati 20 minuta.
2. Pred kraj kuvanja sosa skuvati testeninu u slanoj ključaloj vodi prema uputstvu na pakovanju. Potrebno je 11 minuta kuvanja. Ocediti je. U testeninu sipati pola od pripremljenog sosa i dobro promešati.
3. Vatrostalnu posudu za pečenje premazti uljem. Pola testenine prebaciti u vatrostalnu posudu i preliti sa polovinom preostaliog sosa. Posuti sa polovinom od pripremljenih sireva i ponoviti proces sa ostatkom materijala tako da poslednji sloj bude od sira. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.
4. Služiti toplo, posuto sitno seckanim peršunovim listom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.