Pikanja
2 pikanja stejka
1 kašičica krupne morske soli
1 kašičica bibera šarena mešavina
Sočivo
500 g planinskog sočiva
1 ½ pileće kocke za supu
1 kašičica kumina
1 kašičica kajen paprike
2 kašike mediteran ulja
Šargarepe
6 šargarepa
½ kašičice morske soli
½ kašičice bibera šarena mešavina
Čimičuri salsa
½ veze korijandera
½ veze peršuna
½ glavice crvenog luka
1 ½ čili papričica
½ kašičice belog luka u granulama
2 kašike mediteran ulja
½ kašičice morske soli
1 kašičica bibera šarena mešavina
½ kašičice origana
½ limuna
Rukola salata
100 g rukole
2 kašike mediteran ulja
½ limuna
½ kašičice krupne morske soli
Način pripreme
Sočivo: Sočivo isprati pod mlazom hladne vode, pa ga sipati u šerpu i naliti vodom. Dodati jednu i po kocku pileće supe. Kada je kuvano, procediti. Na vrelom ulju propržiti začine, pa dodati sočivo.
Šargarepa: Kuvane šargarepe propržiti na ulju i začiniti.
Pikanja stejk: Stejk dobro usoliti i pobiberiti, pa ispeći sa svih strana. Iseći na tanke slajseve.
Čimičuri salsa: Sve sveže sastojke sitno iseckati i začiniti, preliti uljem i limunovim sokom.
Serviranje: Na sočivo poređati stejk, preliti salsom, pored servirati šargarepu i začinjenu rukolu.
Vijetnamska Pho Bo supa
2 l junećeg bujona
1 glavica crnog luka
1 štap celera
15 karanfilića
2 zvezdasta anisa
1 kašika soja sosa
Serviranje
200 g juneće dijafragme
2 šargarepe
50 g pirinčanih nudli
1 veza mladog luka
½ veze korijandera
Način pripreme
Bujon spremiti na uobičajan način. Karanfiliće zabosti u oljuštenu glavicu crnog luka i staviti u gotov bujon. Dodati štap celera isečen na četvrtine, anis i soja sos.
Za serviranje: Juneću dijafragmu iseći na tanak rez. Važno je da da bude sečeno pod pravim uglom u odnosu na pravac vlakana. U činiju dodati dijafragmu, svež korijander, nudle koje su prethodno stajale u mlakoj vodi, šargarepu sečenu na tanke trake pomoću ljuštilice, mladi luk sitno sečen, naliti vrelim bujonom i posuti korijanderom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.