Za 4 osobe
500 g pilećeg filea
Marinada
2 dl kiselog mleka
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašika karija
3 čena belog luka
½ kašičice soli
Kikiriki preliv
150 g kikirikija
10 kašika ulja od kikirikija
½ dl sosa od soje
2 limete
2 kašike žutog šećera
tucana ljuta paprika
malo vode
Prilog
mix povrća
pirinač
Način pripreme
1. U odgovarajuću posudu sipati kiselo mleko, dodati sitno seckan beli luk, kari, đumbir u prahu i so, promešati i marinada je gotova.
2. Pileći file iseći na komade veličine 2 x 2 cm i nanizati na ražnjić. Poređati u odgovarajuću posudu i preliti marinadom. Ostaviti da se marinira najmanje jedan sat.
3. Napraviti sos od kikirikija: pečeni neslani kikiriki i malo ulja od kikirikija staviti u blender, izmiksovati da se dobije kremasta masa. Toj masi dodati soja sos, tucanu ljutu papriku po ukusu, žuti šećer,sok od limete, pa sve zajedno izmiksovati u blenderu. Ako je sos malo gušći, razrediti ga sa vodom. Čuvati u frižideru do serviranja.
4. Sotirati u tiganju na zagrejanom ulju mix povrća. Kada ja povrće sotirano dotati pirinač, soja sos, promešati.
5. U zagrejan tiganj sipati malo ulja, izvaditi ražnjiće iz marinade i staviti da se peku.
6. Servirati povrće i pirinač na tanjir, pa poređati ražnjiće oko povrća. Servirati sos od kikirikija. Služiti toplo.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.