Za 4 osobe
500 g pilećeg filea
Marinada
2 dl kiselog mleka
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašika karija
3 čena belog luka
½ kašičice soli
Kikiriki preliv
150 g kikirikija
10 kašika ulja od kikirikija
½ dl sosa od soje
2 limete
2 kašike žutog šećera
tucana ljuta paprika
malo vode
Prilog
mix povrća
pirinač
Način pripreme
1. U odgovarajuću posudu sipati kiselo mleko, dodati sitno seckan beli luk, kari, đumbir u prahu i so, promešati i marinada je gotova.
2. Pileći file iseći na komade veličine 2 x 2 cm i nanizati na ražnjić. Poređati u odgovarajuću posudu i preliti marinadom. Ostaviti da se marinira najmanje jedan sat.
3. Napraviti sos od kikirikija: pečeni neslani kikiriki i malo ulja od kikirikija staviti u blender, izmiksovati da se dobije kremasta masa. Toj masi dodati soja sos, tucanu ljutu papriku po ukusu, žuti šećer,sok od limete, pa sve zajedno izmiksovati u blenderu. Ako je sos malo gušći, razrediti ga sa vodom. Čuvati u frižideru do serviranja.
4. Sotirati u tiganju na zagrejanom ulju mix povrća. Kada ja povrće sotirano dotati pirinač, soja sos, promešati.
5. U zagrejan tiganj sipati malo ulja, izvaditi ražnjiće iz marinade i staviti da se peku.
6. Servirati povrće i pirinač na tanjir, pa poređati ražnjiće oko povrća. Servirati sos od kikirikija. Služiti toplo.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.