Za 2 osobe
500 g pilećeg filea
kineski mix povrća
ulje za prženje
Marinada
2 kašike belog vina
2 kašike soja sosa
2 kašike ulja od susama
1 kašika skroba
malo vode
Sos
2 kašike belog vina
2 kašike soja sosa
2 kašike ulja od susama
1 kašika smedjeg šećera
1 kašika skroba
1 kašika sirćeta
½ kašičice đumbira u prahu
½ kašičice bibera
½ kašičice ljute paprike
6 čenova belog luka
100 g pečenog kikirikija
4 struka mladog luka
Prilog
kuvani pirinač
Način pripreme
1. Napraviti marinadu od vina, soja sosa, ulja od susama i kašike skroba razmućenog u malo vode. U marinadu staviti komade piletine, dobro promešati, staviti u frižider da se hladi 30 minuta.
2. Sos: U posudi pomešati vino, soja sos, ulje od susama, sirće, đumbir, biber, smeđi šećer i skrob razmućen u malo vode. Dodati beli luk, mladi luk i kikiriki. Presuti u kaserolu i na umerenoj vatri uz stalno mešanje krčkati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Po potrebi dodati malo vode da se sos razblaži. Skloniti sa vatre.
3. Zagrejati tiganj sa malo ulja, izvaditi piletinu iz marinade i pržiti je nekoliko minuta. Dodati povrće, pa nastaviti prženje još nekoliko minuta. Dodati sos, promešati tako da sos ravnomerno prekrije povrće i piletinu.
4. Servirati uz kuvani pirinač.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.