Krsna slava srpski je narodno-crkveni običaj i po važnosti je treći porodični praznik, posle Uskrsa i Božića. Slava je karakteristična za Srbe i predstavlja znak nacionalnog prepoznavanja, a ova jedinstvena forma porodične tradicije bila je prisutna još pre primanja hrišćanstva kao kult predaka porodice i zaštitnika doma. Slava je od 2014. godine i na Uneskovoj Reprezenativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Slava može da bude posna ili mrsna, a u skladu sa tim i sitni kolači koji se iznose pred goste. Oni su naizgled sitni, ali i dovoljno veliki da se nađu na našoj trpezi. Njima se hvale vredne domaćice, jer čim je više vrsta i oblika na tanjiru oni su oku primamljiviji da izaberemo baš onaj koji nam je najmiliji.
Hrskavi keks neizostavni je sastojak svih slatkiša koji se ne peku, jer je i sam dovoljno hrskav da nam život učini slađim. Za Slavu glavni je saveznik svih posnih sitnih kolača. U novoj epizodi Gastronomada, Katarina Petrović Kaja naučiće nas kako da napravimo kajsija bombe, nugat gnezda, susam dukate i šareni trijangl. Gastronomad, nova epizoda u četvrtak, 16. decembra, u 13:30, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.