Za 35 do 40 komada
Testo
125 g margarina
5 dl vode
250 g brašna
4 jaja
1 kašika šećera
½ kašičice soli
Krem
200 g šećera
1 jaje
3 kašike skroba
4 dl mleka
1 dl pavlake za kuvanje
rendana kora limuna
prstohvat muskatnog oraha
prstohvat đumbira u prahu
Dekoracija
200 g čokolade za kuvanje
1 dl mleka
100 g malina
½ l pavlake za šlag
Način pripreme
1. Testo: sipati vodu, margarin, šećer i so u šerpu i staviti da prokuva. Kada je prokuvalo, smanjiti vatru i dodavati postepeno brašno, mešati dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Ostaviti da se ohladi.
2. Kada se testo ohladi, dodavati jedno po jedno jaje, mešati dok se ne dobije glatko testo. Od dobijenog testa napraviti loptice veličine oraha i staviti ih u pleh na koji smo stavili papir za pečenje. Ostaviti razmak između loptica da testo naraste prilikom pečenja. Peći na 200 stepeni, dok testo ne dobije zlatno-žutu boju, oko 20 minuta. Ostaviti ih da se ohlade.
3. Fil: sipati sve sastojke u šerpu, dobro promešati i kuvati na umerenoj vatri dok se fil ne zgusne, uz lagano mešanje. Ostaviti da se ohladi. U međuvremenu umutiti šlag od pavlake i otopiti čokoladu u mleku.
4. Dresir kesom ili špricom napuniti profiterole kremom i svaku umočiti u otopljenu čokoladu. Ukrasiti šlagom i malinama.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.