Nutricionisti su proso odavno svrstali u tzv. super hranu, jer blagotvorno deluje na organizam, ima izuzetno bogat nutritivni sastav, lekovita je, lako se uzgaja, dobro rađa i jeftina je i dostupna širem krugu ljudi. Ovu žitaricu u našim krajevima zovu još i sitna proja, muhar ili jagle. U ishrani ljudi koristi se hiljadama godina. Iako je dugo je bilo zapostavljeno, vratilo se na naše trpeze na velika vrata, naročito kod pobornika zdrave ishrane. Proso, inače, ne sadrži gluten, pa ljudi koji imaju ovu alergiju njime uspešno zamenjuju druge žitarice.
Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi desete sezone Gastronomada, pokazaće nam kako se priprema tradicionalna Raška slatka kaša od prosa.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 30. novembra, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.