Za 5 osoba
4 veće tikvice
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
4 kašike ulja
50 g pirinča
100 g spanaća
50 g oraha
150 g rečne ribe
2 kašičice soli
½ kašičice bibera
1 kašičica slatke aleve paprike
3 paradajza
2 dl voda za nalivanje
Sos
4 kašike ulja
1 kašika brašna
3 dl vode
2 dl paradajz pelata
1 kašičica soli
Način pripreme
1. U odgovarajućoj šerpi propržiti crni luk. Šargarepu narendati, dodati luku i nastaviti sa dinstanjem još 15 minuta.
2. Za to vreme tikvice oljuštiti, podeliti svaku tikvicu na tri dela i detaljno izdubiti tako da na svakoj ostane dno i posoliti. Nauljiti pleh i poređati tikvice.
3. Nakon 15 minuta u šerpu dodati pirinač, spanać, orahe, začiniti i nastaviti sa dinstanjem dok pirinač ne bude polu kuvan. Na kraju dodati ribu, prethodno obarenu i sve dobro povezati u fil.
4. Tikvice napuniti filom i svaku poklopiti kolutom paradajza.
5. U odgovarajućem tiganju na malo ulja propržiti kašiku brašna dok ne porumeni. Zatim dodati vodu, pa povezati. Dodati paradajz pelat, posoliti i ukuvati još 10 minuta.
6. Tikvice peći u rerni na 180 stepeni sa malo vode, pred kraj pečenja, preliti tikvice pripremljenim sosom i vratiti u rernu na jos 15 minuta.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.