Ražnjići od somovine i engleska salata od krompira
Ražnjići od somovine
2 kg somovine
1 kašičica soli
1 kašičica mlevene začinske paprike
½ kašičice mlevenog belog bibera
1 kašičica brašna
3 zelene paprike
2 glavice crnog luka
1 dl ulja
Engleska salata od krompira
6 krompira srednje veličine
125 ml majoneza
30 g kiselog mleka
sok od 2 limuna
korica ½ limuna
⅓ veze peršuna
⅓ veze mirodjije
1 glavica crnog luka
so
2 kašike ulja
Način pripreme
Crni luk iseći na rebarca, papriku iseći na kolutove bez semenog dela. Ribi odstraniti glavu i seći komade u obliku potkovica, potom preseći svaki komad na pola kako bi se dobili komadi mesa debljine prsta, bez kostiju. Zagrejati ulje. Meso posoliti i stavljati na ražnjiće. U odgovarajućoj posudi napraviti mešavinu brašna, belog bibera, malo soli i začinske paprike, pa svaki ražnjić uvaljati u pripremljen prah. Ovako pripremljene ražnjiće ređati na rešetku i na svaki staviti po nekoliko kolutova paprike. Posuti rebarcima luka i posoliti i pobiberiti. Kašikom prelivati vrelim uljem i prebaciti u rernu, a ispod rešetke sa ražnjićima staviti odgovarajući pleh sa malo vode. Ovako pripremljene raznjiće od somovine peći uz povremeno prelivanje uljem i okretanje na 180 stepeni 1 sat.
Ražnjiće servirati prelivene sosom od pečenja.
Krompir skuvati, ohladiti i iseći na kocke. Crni luk sitno iseckati. Mirođiju i peršunov list sitno iseckati. Pomešati majonez, kiselo mleko i ulje, dodati iseckan crni luk, so, sok limuna i iseckano začinsko bilje. Sve dobro promešati, pa dodati krompir. Ostaviti da salata odstoji u frižideru 1 sat pre serviranja. Salatu servirati posuti rendanom koricom limuna i ukrasti mirođijom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.