Riba pod sačem
1 kg očišćene morske ribe
500 g kozica
700 g barenog krompira
4 glavice crvenog luka
1 veći paradajz
50g zelenih maslina bez koštica
4 čena belog luka
1 kašika suvog začina
ruzmarin
so
biber
½ dl ulja
2 dl riblje supe (fond)
1 dl belog vina
Aromatični hleb
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
10 zelenih maslina
3 čena belog luka
2 kašičice seckanog ruzmarina
1 kašičica bosiljka
2 kašike ulja
3 dl mlake vode
Način pripreme
1. Riba pod sačem: Crveni i beli luk i paradajz iseći na krupnije komade. Dodati so, biber, ruzmarin, cele masline, ulje, fond, belo vino i krompir, pa preko toga staviti ribu prethodno začinjenu uljem i suvim začinom. Sve to staviti u pekač, zagrejan u rerni na 200 stepeni. Pekač poklopiti i peći 35 minuta.
2. Aromatični hleb: Od svih sastojaka umesiti mekše testo i ostaviti da naraste 45-60 minuta. Kada naraste, premesiti ga i uz dodavanje brašna postići željenu gustinu testa (testo ne treba da bude tvrdo). Testo prebaciti u pleh za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje istanjiti rukom i ostaviti na toplom mestu da raste još 15 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 250 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne porumeni.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.