Iz daleke Južne Amerike, sa planina Anda, preko Meksika, pa do Evrope… dug je put koji je paradajz prošao dok nije postao popularan širom sveta. Iako je jedno od najpopularnijih povrća, botanički spada u voće. Donet je u Italiju početkom 16. veka, a prva sorta je bila žute boje i smatrala se otrovnom. Od tada je nezaobilazan na svakodnevnoj trpezi u Italiji. Originalno poreklo kolača Milfei je i dalje stvar debate. Stari naziv kolača je hiljadu listića i zna se da je iz 1600. godine zahvaljujući receptu francuskog šefa Pier De La Varene, iako danas mnoge zemlje imaju svoju vatijantu.
Naš gastronomad Nikola Vučković dočaraće nam ukuse večnog grada i obradovati nas pravim rimskim specijalitetima – paradajz čorbom sa cepkanom mocarelom i kolačom milfei sa vanil kremom i sosom od borovnica. Prijatno gledanje!
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.